Selecteer het gewenste item voor de informatie over:
PTOSIS of DERMATOCHALASIS

Functie van de oogleden
Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. De meest voorkomende afwijkingen van de bovenoogleden zijn een teveel aan huid en een hangend ooglid. De onderoogleden kunnen (vooral ) op oudere leeftijd- naar binnen of naar buiten draaien. Al deze afwijkingen kunnen irritatie van de ogen en achteruitgaan van het zichtveroorzaken. Een operatie kan uitkomst bieden.Hangend bovenooglid (Ptosis) op latere leeftijd
Een hangend ooglid dat in de loop van het leven ontstaat, kan verschillende oorzaken hebben. Op oudere leeftijdwordt het vaak veroorzaakt doordat de spier die het ooglid optilt geleidelijk loslaat van het ooglid. Op jongere leeftijd kan de spier ook loslaten, meestal komt dit door het langdurig dragen van harde contactlenzen. Zeldzame oorzaken van een hangend ooglid op volwassen leeftijd zijn o.a. spierziekten en afwijkingen van de zenuwen.Behandeling
Een correctie is mogelijk door onder plaatselijke verdoving een kleine insnede te maken in het bovenooglid en de spier weer vast te zetten.
Complicaties
In deze gevallen kan correctie van een hangend ooglid problemen veroorzaken met het sluiten van het oog. Dit kan leiden tot pijn en slechtziendheid door uitdroging van het hoornvlies.
Resultaat
Operatie van een hangend ooglid levert niet in alle gevallen in ÊÊn keer resultaat op. Heroperaties zijn dan ook niet zeldzaam. Wanneer het verschil in hoogte tussen beide ogen 1 mm of minder bedraagt wordt het resultaat van de operatie als goed beschouwd.
Een teveel aan huid in de bovenoogleden (dermatochalasis)
OorzaakDe huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen dan ook in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Een iets teveel aan huid in de oogleden is alleen cosmetisch storend. Wanneer de huid echter over de ooglidrand hangt veroorzaakt dit beperking van het bovenste gezichtsveld. Vaak verslapt niet alleen de huid, maar ook het onderliggende bindweefsel. Hierdoor kan vet uit de oogkas naar voren gaan uitpuilen. Dit veroorzaakt zwelling van het ooglid.
Operatie
Deze gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het teveel aan huid en vet wordt verwijderd. Na de operatie sluit het oog enige tijd wat slechter.Hierdoor kan tijdelijk een gevoel van irritatie of zanderigheid optreden. Het litteken van de operatie valt weg in de huidplooi. Veroudering veroorzaakt soms een lagere positie van de wenkbrauw. Het kan nodig zijn dit eerst te corrigeren.
Complicatie
Een geringe assymetrie in de hoogte van de huidplooi of de littekens kan soms voorkomen.
Voorbereiding Operatie
Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk, dus ook bij een operatie aan de oogleden. Deze verdoving kan algemeen (narcose) of een plaatselijke verdoving zijn. In beide gevallen zult u geen pijn voelen tijdens de ingreep. uw oogarts bespreekt met u, wat in uw geval het beste wordt geacht. Bij plaatselijke verdoving hoeft u niet nuchter te zijn. De ingreep kan ambulant of via daghospitaal verlopen.
Bloedverdunnende middelen
Ooglidoperaties kunnen niet worden verricht tijdens het gebruik van bloedverdunnende medicatie.
- 1. De medicatie die asperine of acetylsalicyl-zuur bevatten. In overleg met de oogarts/huisarts stopt u 14 dagen voor de ingreep met het gebruik van deze medicatie.
- 2. De oogarts/huisarts spreekt met u af wanneer u na de operatie weer met de bloedverdunnende geneesmiddelen kan starten.
De dag van de ingreep
U mag geen wagen besturen, zorg ervoor dat iemand u begeleidt. Op de dag van de ingreep draagt u geen make-up, nagellak of sierraden. U meldt zich op het afgesproken uur aan de balie van het ziekenhuis waar men u naar de raadpleging oogziekten of naar het daghospitaal zal verwijzen. Bij aankomst krijgt u een verdovingsdruppeltje in uw beide ogen, waardoor u geen last van irritatie zult hebben tijdens de ingreep en u niet bang hoeft te zijn dat u zal knipperen. De oogarts spuit met een klein naaldje verdovingsvloeistof in het ooglid dat gecorrigeerd moet worden. Dit is wat gevoelig. Als de verdoving goed is ingewerkt, voert de oogarts de correctie uit en het wondje wordt gehecht. Hierna gaat u terug naar de afdeling dagverpleging of mag u gewoon het ziekenhuis weer verlaten. U krijgt een controle-afspraak.
Complicaties
Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Zoals aan elke operatie is er toch een zeker risico aan verbonden. Een blauw oog komt vaker voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties treden zeer zeldzaam op. De ernstigste complicatie van een ooglidoperatie is blindheid. Dit komt bij minder dan 1 op 5000 operaties voor. De oorzaak is een bloeding na de operatie waarbij het bloed zich ophoopt in de oogkas. Daardoor raken de oogzenuw en het oog beklemd.
Waarschuwing
Wanneer u na een ooglidoperatie merkt dat het oog gaat uitpuilen of dat u minder gaat zien, dient u direct contact op te nemen met uw oogarts.
Richtlijnen voor thuis
Pijnbestrijding:
- Mocht de wond erg irriteren kan u deze best koelen. Doe enkele ijsblokjes in een plastic zakje, knoop dit goed dicht. Doe dit in een washandje en leg het dan op de wond. U kan ook Cool Packs gebruiken.
- Zonodig kan u de eerste 2 dagen de pijn met pijnstillers onderdrukken en dit langzaam afbouwen.
Wondverzorging:
- Knip de hechtingen niet korter, deze worden volgens afspraak bij de dokter verwijderd.
- De wondjes kunnen een beetje bloeden. U kunt dan de ogen wassen. Kook hiervoor een liter water met een afgestreken theelepel zout en laat dit afkoelen. Was met deze vloeistof de huid schoon. Dep de huid droog met een propere handdoek.
- De oogleden zijn 10 dagen na de ingreep nog steeds een weinig gezwollen. Dit kan u na het verwijderen van de hechtingen camoufleren met make-up.
- Na ongeveer 6 weken zijn de littekens hard en rood. Ook steken en jeuken ze een beetje. Maakt u zich hierover niet ongerust, dit verdwijnt geleidelijk.
- De littekens zullen steeds minder zichtbaar worden. Het uiteindelijke aspect van de littekens is niet geheel voorspelbaar en kan pas na anderhalf jaar echt beoordeeld worden.