Selecteer het gewenste item voor de informatie over:
DROGE OGEN
Het "droge oog" ervaart men in eerste instantie zelf door typische klachten zoals "branderige", jeukende en geïrriteerde ogen, droog aanvoelen, het gevoel alsof er zandkorreltjes in het oog zitten, "zware" ogen of overvloedig tranen.
Soms kunnen "droge ogen"” zelfs leiden tot wazig zien. De ogen zijn in de meeste gevallen rood en worden snel moe. Vaak zijn ook de oogranden gezwollen en/of ontstoken.
Over het algemeen is het oog bijzonder gevoelig, bijvoorbeeld voor invloeden van buitenaf zoals tocht, rook of licht. Droge ogen veroorzaken problemen bij werken achter een beeldscherm. Ook kan het zijn dat contactlenzen niet (meer) worden verdragen.
De traanproductie vermindert naarmate men ouder wordt. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Dit is toe te schrijven aan de hormonale veranderingen tijdens de menopauze, die tot een verminderde vorming van traanvloeistof leiden.
Het toenemende aantal mensen met droge ogen wordt vooral verklaard door de toenemende belasting van het milieu door ozon en uitlaatgassen.
Als u ook last van zulke klachten hebt, adviseren wij u om naar een oogarts gaan. Alleen de oogarts kan vaststellen of het "Droge ogen" zijn of dat het een allergie, een bindvliesontsteking of een infectie is.
Oorzaken van "droge ogen"
- Verwarmingslucht, airconditioning, ventilatie in de auto of roken leiden tot een sterkere verdamping van de traanfilm.
- Werken achter een beeldscherm gaat gepaard met een vermindering van de knipperfrequentie en leidt tot een storing in de opbouw van de traanfilm.
- Bij contactlensdragers kan er eveneens een gevoel van droge ogen optreden, waardoor de contactlenzen moeilijker worden verdragen.
- Bovendien is het droge oog vaak een bijverschijnsel van aandoeningen zoals reuma, diabetes en schildklierziekten. Neurologische aandoeningen, verwondingen van de oogleden of oogoperaties kunnen eveneens de oorzaak van een droog oog zijn.
- Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen, pijnstillers, medicijnen om de bloeddruk te verlagen, het gebruik van glaucoommedicatie, middelen tegen allergieën en het langdurig gebruik van vaatvernauwende oogdruppels (witmakers), bewerkstelligen vaak een verandering van de traanfilm.