MULTIFOCALE LENZEN


Wat is het ?

Wat u merkt, zijn de gevolgen van het natuurlijke verouderingsproces van de ooglens. Aan de ene kant een achteruitgang van de contrastgevoeligheid, aan de andere kant het begin van ouderdomsverziendheid.

Multifocale intra-oculaire lenzen kunnen voor u een oplossing zijn, wanneer u voor veraf en dichtbij scherp wilt kunnen zien en overwegend zonder bril door het leven wilt gaan.

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Onze ooglens verandert in de loop van ons leven. Terwijl kleine kinderen voorwerpen van dichtbij zeer goed kunnen zien, neemt deze functie in de loop van ons leven af. Bij jonge mensen is de ooglens nog zeer flexibel en kan daardoor veranderen van dikte en dus breking, waardoor we op verschillende afstanden scherp kunnen zien.

Naarmate we ouder worden, wordt de lens minder flexibel en kan niet meer zo goed boller worden. Daardoor zien we van dichtbij niet meer zo goed als vroeger. Dit noemen we ouderdomsverziendheid of presbyopie.

Vanaf 45 jaar hebben de meeste mensen een leesbril nodig. Verzienden iets eerder dan bijzienden.

Ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid kan operatief tot op heden alleen door vervanging van de ooglens door een multifocale kunstlens worden gecorrigeerd. De implantatie van een kunstlens kan ook voor hogere oogcorrecties toegepast worden, want een kunstlens kan net als een brillenglas van verschillende sterktes worden voorzien.

De operatietechniek is vergelijkbaar met die van een cataractoperatie en is in de loop der jaren een veilige en efficiënte ingreep geworden. Jaarlijks wordt deze operatie meer dan 100.000 x uitgevoerd in België.

De Multifocale lens ( een lens met meedere sterktes)

De jonge ooglens is in staat om haar brekend vermogen te vergroten door boller te worden en zo het oog op dichtbij in te stellen. Men noemt dit accomoderen. Door de ouderdomsverziendheid gaat deze functie verloren. Multifocale lenzen hebben een bijzonder optiekdesign: aan de voorzijde van de lens een modern a-sferisch oppervlak ter verbetering van de contrastgevoeligheid en aan de andere kant een tweede brandpunt, dat mogelijk maakt beelden van dichtbij ook scherp en contrastrijk te zien.

Terug naar behandelingen

Voordelen en nadelen van multifocale lenzen

Bij het werk, bij het sporten of het beoefenen van uw hobby, bij elke activiteit waarbij een scherp zicht aangewezen is, biedt de multifocale lens een zeer goede oplossing, want een bril heeft u meestal niet meer nodig. Bij multifocale lenzen kunnen echter ook een paar storende lichteffecten voorkomen, vooral in het donker. Een voorbeeld hiervan zijn kringen rond lichtbronnen (zogenaamde halo’s).

Deze effecten komen bij multifocale lenzen vaker voor dan bij monofocale lenzen. Voor de meeste mensen weegt de mogelijkheid om alles op alle afstanden te kunnen zien, zwaarder, dan het ongemak dat ze mogelijk kunnen ondervinden van de ringen (halo's) rond te lichten.

Voor wie is de Multifocale lens geschikt?

Multifocale kunstlenzen worden bij bijziendheid of verziendheid met tegelijkertijd een bestaande of beginnende ouderdomsverzienheid geplaatst. Ook bij beginnende staar met ouderdomsverziendheid kan de multifocale lens een oplossing zijn.

Is een na-behandeling mogelijk ?

Ja! In principe geldt dat door een multifocale kunstlens de brekingssterkte van uw oog opmerkelijk verbeterd wordt.
Niet in alle gevallen echter gaat het zo goed dat u nooit meer een bril nodig heeft. Is er nog een resterende brekingsfout over, dan kan er enkele weken na de operatie nog een laserbehandeling plaatsvinden, waarna uw oog optimaal gecorrigeerd is.

Diverse vragen en antwoorden

1. Heb ik nog een bril nodig wanneer ik beslis om een multifocale lens te nemen ?
De resultaten kunnen verschillen afhankelijk van uw gezichtsscherpte, uw levensstijl en de bouw van uw oog. De meeste patiënten hebben in het dagelijkse leven voor het lezen, boodschappen doen en auto rijden geen bril meer nodig.

2. Wat is het verschil tussen een multifocale lens en een monofocale lens?
In tegenstelling tot monofocale lenzen biedt de multifocale lens een scherp beeld voor zowel veraf als ook voor dichtbij. Bij monofocale lenzen krijgt men alleen een scherp beeld in de verte, voorwerpen die dichtbij bevinden, worden onscherp waargenomen.

3. Hoe wordt de ooglens door de kunstlens vervangen ?
De troebele ooglens wordt door een incisie die kleiner is dan 3 mm uit zijn kapselzak gehaald en door een kunstlens vervangen. De operatie duurt gemiddeld tussen de 15 en 45 minuten en is pijnloos.

4. Moet je eerst wennen aan een multifocle lens ?
JA. Hoewel sommige patiënten al een paar dagen na de operatie een duidelijke verbetering van het zicht hebben, kan het enkele weken duren voordat u uw optimale gezichtsvermogen hebt bereikt en u gewend bent geraakt aan de nieuwe manier van zien.

5. Ziet men met een multifocale lens net zo goed als met de natuurlijke ooglens ?
Niet helemaal. De gezonde ooglens van een jong persoon is elastisch en kan zich op verschillende afstanden instellen. Met het toenemen van de leeftijd verdwijnt deze functie.

Met een multifocale lens kan men in de verte en dichtbij scherp zien.De tussenliggende afstanden zijn meestal minder scherp. Zoals bij alle multifocale lenzen, zien sommige patiënten kringen rond lichtbronnen (halo's) en zijn sommigen sneller verblind.

Dit wordt door enkele patiënten als storend ervaren. Meestal went men hier aan, of de symptomen verdwijnen na verloop van tijd. Wanneer beide ogen zijn geopereerd nemen de symptomen af.


Terug naar behandelingen