Bindweefselchirurgie

Wat is het

Pterygium is een bindweefselverdikking, die groeit van de neuskant ooghoek en zich uitbreidt en vastzet op het hoornvlies. Hierdoor kan het hoornvlies gaan vervormen, en het zicht kan bij niet behandelen verstoord worden. Het oog ziet op deze plaatst ook frequent rood. Daar het verdikt weefsel is, wordt de traanfilm verstoord: dit geeft een geïrriteerd en tranend oog.

Wie krijgt het

De juiste oorzaak voor ontwikkeling van pterygium is niet bekend. Wel speelt overmatige blootstelling aan zonlicht een rol. Mensen uit zuiderse landen (Mediterraan of evenaarsgebied) hebben veel meer deze aandoening.

Wie komt in aanmerking voor heelkunde

Initieel worden de klachten behandeld met oogdruppels. Dit stopt echter de groei van het pterygium niet. Bij vergroeiing over het hoornvlies moet het pterygium verwijderd worden. Zoniet kan het zicht in het gedrang komen.

Ingreep

De verwijdering van een pterygium wordt verricht onder lokale verdoving. De bindweefselstreng wordt losgemaakt van het hoornvlies. Het wondje wordt bedekt met een ander laagje gezond bindvlies, dat wordt weggenomen onder het bovenste ooglid. Dit laagje wordt vastgelijmd met weefsellijm. Door deze verlijming heeft u nadien geen hinder van storende draadjes of hechtingen. Een zachte contactlens wordt op het einde van de ingreep op het oog gelegd. Hierdoor hebt u geen schurend gevoel tijdens de genezing. De contactlens wordt na enkele dagen weggenomen. U druppelt verscheidenen druppels in tijdens de genezingsfase.