Multifocale Lens

Wat is het

Zou u graag zonder bril door het leven willen gaan en wilt u voor veraf én dichtbij goed kunnen zien?

Bent u ouder dan 45 jaar en merkt u de laatste tijd, dat uw gezichtsscherpte langzaam achteruit gaat?

U rijdt tegenwoordig liever overdag auto dan ’s nachts, omdat tegenliggers u steeds meer verblinden?

U kunt de datum op uw horloge nog maar nauwelijks lezen?

Wordt het voor u steeds lastiger om voorwerpen van dichtbij te herkennen of kleine lettertjes te kunnen lezen?

Heeft u al een bril en bent u op een leeftijd dat u merkt dat u steeds minder goed contrastverschillen kunt zien en dat lezen steeds moeilijker gaat?

Wat u merkt, zijn de gevolgen van het natuurlijke verouderingsproces van de ooglens. Aan de ene kant een achteruitgang van de contrastgevoeligheid, aan de andere kant het begin van ouderdomsverziendheid.


Multifocale intra-oculaire lenzen kunnen voor u een oplossing zijn, wanneer u voor veraf en dichtbij scherp wilt kunnen zien en overwegend zonder bril door het leven wilt gaan.

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Onze ooglens verandert in de loop van ons leven. Terwijl kleine kinderen voorwerpen van dichtbij zeer goed kunnen zien, neemt deze functie in de loop van ons leven af. Bij jonge mensen is de ooglens nog zeer flexibel en kan daardoor veranderen van dikte en dus breking, waardoor we op verschillende afstanden scherp kunnen zien. Naarmate we ouder worden, wordt de lens minder flexibel en kan niet meer zo goed boller worden. Daardoor zien we van dichtbij niet meer zo goed als vroeger. Dit noemen we ouderdomsverziendheid of presbyopie.
Vanaf 45 jaar hebben de meeste mensen een leesbril nodig. Verzienden iets eerder dan bijzienden.

Behandelingsmogelijkheden voor ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid kan operatief tot op heden alleen door vervanging van de ooglens door een multifocale kunstlens worden gecorrigeerd. De implantatie van een kunstlens kan ook voor hogere oogcorrecties toegepast worden, want een kunstlens kan net als een brillenglas van verschillende sterktes worden voorzien.
De operatietechniek is vergelijkbaar met die van een cataractoperatie en is in de loop der jaren een veilige en efficiënte ingreep geworden.

De Multifocale lens ( een lens met meedere sterktes)

De jonge ooglens is in staat om haar brekend vermogen te vergroten door boller te worden en zo het oog op dichtbij in te stellen. Men noemt dit accomoderen. Door de ouderdomsverziendheid gaat deze functie verloren. Multifocale lenzen hebben een bijzonder optiekdesign: aan de voorzijde van de lens een modern a-sferisch oppervlak ter verbetering van de contrastgevoeligheid en aan de andere kant een tweede brandpunt, dat mogelijk maakt beelden van dichtbij ook scherp en contrastrijk te zien.

Voordelen en nadelen van multifocale lenzen

Bij het werk, bij het sporten of het beoefenen van uw hobby, bij elke activiteit waarbij een scherp zicht aangewezen is, biedt de multifocale lens een zeer goede oplossing, want een bril heeft u meestal niet meer nodig. Bij multifocale lenzen kunnen echter ook een paar storende lichteffecten voorkomen, vooral in het donker. Een voorbeeld hiervan zijn kringen rond lichtbronnen (zogenaamde halo’s).
Deze effecten komen bij multifocale lenzen vaker voor dan bij monofocale lenzen. Voor de meeste mensen weegt de mogelijkheid om alles op alle afstanden te kunnen zien, zwaarder, dan het ongemak dat ze mogelijk kunnen ondervinden van de ringen (halo's) rond te lichten.

Voor wie is de Multifocale lens geschikt?

Multifocale kunstlenzen worden bij bijziendheid of verziendheid met tegelijkertijd een bestaande of beginnende ouderdomsverzienheid geplaatst.Ook bij beginnende staar met ouderdomsverziendheid kan de multifocale lens een oplossing zijn.

Is een na-behandeling mogelijk

Ja! In principe geldt dat door een multifocale kunstlens de brekingssterkte van uw oog opmerkelijk verbeterd wordt. Niet in alle gevallen echter gaat het zo goed dat u nooit meer een bril nodig heeft. Is er nog een resterende brekingsfout over, dan kan er enkele weken na de operatie nog een laserbehandeling plaatsvinden, waarna uw oog optimaal gecorrigeerd is.

Diverse vragen en antwoorden

Vraag: Heb ik nog een bril nodig wanneer ik beslis om een multifocale lens te nemen?
De resultaten kunnen verschillen afhankelijk van uw gezichtsscherpte, uw levensstijl en de bouw van uw oog. De meeste patiënten hebben in het dagelijkse leven voor het lezen, boodschappen doen en auto rijden geen bril meer nodig.


Vraag: Wat is het verschil tussen een multifocale lens en een monofocale lens?
In tegenstelling tot monofocale lenzen biedt de multifocale lens een scherp beeld voor zowel veraf als ook voor dichtbij. Bij monofocale lenzen krijgt men alleen een scherp beeld in de verte, voorwerpen die dichtbij bevinden, worden onscherp waargenomen.


Vraag: Hoe wordt de ooglens door de kunstlens vervangen ?
De troebele ooglens wordt door een incisie die kleiner is dan 3 mm uit zijn kapselzak gehaald en door een kunstlens vervangen. De operatie duurt gemiddeld tussen de 15 en 45 minuten en is pijnloos.


Vraag: Moet je eerst wennen aan een multifocle lens ?
JA. Hoewel sommige patiënten al een paar dagen na de operatie een duidelijke verbetering van het zicht hebben, kan het enkele weken duren voordat u uw optimale gezichtsvermogen hebt bereikt en u gewend bent geraakt aan de nieuwe manier van zien.


Vraag: Ziet men met een multifocale lens net zo goed als met de natuurlijke ooglens ?
Niet helemaal. De gezonde ooglens van een jong persoon is elastisch en kan zich op verschillende afstanden instellen. Met het toenemen van de leeftijd verdwijnt deze functie.
Met een multifocale lens kan men in de verte en dichtbij scherp zien.De tussenliggende afstanden zijn meestal minder scherp. Zoals bij alle multifocale lenzen, zien sommige patiënten kringen rond lichtbronnen (halo’s) en zijn sommigen sneller verblind.
Dit wordt door enkele patiënten als storend ervaren. Meestal went men hier aan, of de symptomen verdwijnen na verloop van tijd.
Wanneer beide ogen zijn geopereerd nemen de symptomen af.

Mijn getuigenis

De leeftijd van 50 galant gepasseerd, met het begin van de ouderdomskwaaltjes: een eerste leesbril.
Dat ding is altijd zoek wanneer je het nodig hebt, en de situatie wordt steeds erger.
Over de periode van + vijf jaar, hebben er minstens negen leesbrillen, van alle prijsklassen en sterkten, de revue gepasseerd.
Je zal denken: een klein, fijn brilletje, geen probleem!
Wel, mijn grote probleem stelde zich bij het besturen van een auto: mét bril zag ik geen snars in de verte en zonder bril kon ik mijn instrumenten (oa de levensbelangrijke gps) niet meer lezen.
Dit was voor mij persoonlijk een doorslaggevend argument.
Dit was voor mij erger dan alle andere hinderpalen zoals: het niet meer kunnen lezen van je uurwerk, je bankcode in de winkel, de kleine lettertjes op de verpakkingen van voedingswaren;
het vlug narekenen van je winkelrekening, het open- en dichtmaken van juwelen, het aanbrengen van make-up zonder een vergroot-spiegel, het lezen van een menukaart, en zo kan ik nog lang doorgaan!
Bovendien zit je ook steeds met een troebele ruit voor je ogen met zo'n anti covid-19 masker!

Twee vrienden trokken me werkelijk over de streep.
En wat zij me vertelden, klopte: de operatie is nu 2 weken achter de rug en je voelt je een ander mens.

Eenmaal toegekomen in het centrum in Sint Martens-Latem is er geen weg terug.
Ik werd vriendelijk verwelkomd door twee verpleegsters, die mij op een zeer comfortabele sofa installeerden.
Ik was alleen, en had het gevoel van rust! De sofa werd platgelegd, een zacht kussen onder de knieën en een anti-stressbal in mijn vuistje.
De operatie kon beginnen. Met druppels werd het ene oog verdoofd en het andere oog bedekt met een transparante doek. Wat daarna gebeurde laat ik graag over aan medisch geschoolde mensen.
Ik had alleszins het gevoel dat de ingreep niet langer dan 15 minuten duurde: 15 minuten naar een rood lampje staren en gewoon go-with-the-flow.
Eng? Natuurlijk wel; niemand wil graag "zijn ogen" missen. Pijn? Absoluut niet; absoluut geen seconde.

De stoel werd opnieuw recht gezet, en het operatieveld werd volledig opnieuw klaargemaakt;
terwijl konden de oogdruppels hun werk doen om te verdoven en de pupil maximaal open te zetten voor operatie nummer 2.

Zelfde scenario, zij het wel dat ik me nu geroutineerd voelde want ik had alles al eens meegemaakt.
Hierdoor voelde ik me nog rustiger, en begon ik te vergelijken met de vorige ingreep.

Regelmatig druppelen gedurende drie weken en een beetje moe omdat mijn arme hersenen mijn beide ogen opnieuw moeten leren kennen, maar voor de rest gaat het prima!
En dit is normaal; het kan een maand duren.

Ik zou het onmiddellijk opnieuw laten doen, maar geef toe dat ik het misschien niet gedurfd had zonder de aansporing mijn lieve vrienden!

Getekend: 19/08/2020
Annemie Kempenaers,
Echtgenote van de behandelend chirurg, Dr. Paul Vermeulen